Lunch op kantoor in 5 stappen

Eten doet ieder mens. En om de productiviteit van uw medewerkers op peil te houden bestaan er pauzes. Denk aan de lunchpauze, met al zijn voordelen. Maar wat is nu een goede lunch op kantoor?

We nemen de lunch op kantoor in 5 stappen onder de loep.

Waar lunchen uw medewerkers?
Natuurlijk is een lunchpauze achter het eigen bureau een optie. Maar is dat ook echt pauze? Bevordert dat de (verdere) productiviteit? Er zijn redenen om aan te nemen dat dit niet het geval is.

Effectief pauzeren – van tijd tot tijd even de werkplek verlaten – is goed voor de creativiteit, de concentratie en dus de productiviteit van de mens. Samen lunchen, bijvoorbeeld in de bedrijfskantine, is goed voor (de samenhang binnen) het team. De lunch nuttigen op een andere plek dan de werkplek heeft m.a.w. diverse voordelen voor de organisatie.

Wat eten uw medewerkers tijdens de lunch?
In de grotere bedrijven kan de medewerker de lunch kopen in de bedrijfskantine. Maar ook een zelfgemaakte lunch – meegenomen in de welbekende broodtrommel – is een veel voorkomende vorm. En ook snacks in allerlei vorm zijn een optie voor de lunch.

Gezond eten tijdens de lunch betekent niet alleen ‘niet te vet’, maar ook een afgepaste hoeveelheid en een goed suikergehalte. Gezond lunchen op kantoor omvat dus meer dan de gangbare gedachten hierover.

Hoe lunchen uw medewerkers?
Iedereen is vrij om te kiezen voor volledige privacy (alleen lunchen) of voor sociaal contact (samen met collega’s lunchen). Dat laatste heeft een paar voordelen.

Denk bijvoorbeeld aan het effect op teambuilding en de geestelijke gezondheid. Immers, door eventuele problemen informeel met collega’s te bespreken, kan overtollige stress tijdig worden afgevoerd. Of deze problemen nu werkgerelateerd zijn, of meer van persoonlijke aard. Zo gezien is samen lunchen dus ook een vorm van gezond eten.

Zijn er regels met betrekking tot het lunchen op kantoor?
Als collega’s samen eten, worden de voordelen alleen benut wanneer zij aandacht voor elkaar hebben. Te vaak staat de mobiel centraal. Maar een lunch is pas een effectieve pauze als het werk wordt achtergelaten en de collega’s centraal staan.

Ook orde en reinheid zijn belangrijke aspecten. Het goed opruimen van etensresten, etc. werkt door na de lunch. Dat betekent ook dat er ruimte in de koelkast overblijft voor wat anderen er nog in willen leggen. En geen etenswaren langdurig in de koelkast laten liggen.

Is de lunch van uw medewerkers interessant?
Beschikt uw organisatie over een bedrijfskantine? Dan is variatie op de menukaart van belang. Gevarieerd eten is ook gezond eten. De creativiteit op dit gebied zal ook de creativiteit en de concentratie tijdens het werk na de lunch bevorderen. Wat uiteindelijk weer goed is voor het bedrijfsresultaat.